Alerjik reaksiyonların belirtisi can sıkıcı olabilir ve bu nedenle alerjisi olan kişilerin çoğu alerji ilaçları kullanabilir. Ancak, alerji ilacı aldıktan sonra kendinizi uykulu ve uyuşuk hissedebilirsiniz ve böyle hisseden sadece siz değilsiniz. Pek çok insan alerji haplarının uyku yaptığını düşünür ve evet alerji ilaçları uyku yapabilir. Alerji ilaçlarının en yaygın türü olan antihistaminikler, yan etki olarak uyuşukluğa neden olabilir. Bunun nedeni, vücutta hapşırma, kaşıntı ve burun akıntısı gibi alerji semptomlarına neden olan bir kimyasal olan histamini bloke ederek çalışmalarıdır. Bununla birlikte, histamin uyanıklığın düzenlenmesinde de rol oynar, bu nedenle onu bloke etmek uykulu hissetmenize neden olabilir.

Histamin Nedir?

Histaminler, vücutta birkaç rol oynayan kimyasal bileşiklerdir. En çok vücudun yerel bağışıklık tepkilerine dahil olmaları ile bilinirler. Histamin, vücutta alerji tepkisinde rol oynamak gibi çok sayıda işlevi yerine getiren doğal bir kimyasaldır. Alerjiler, bağışıklık sisteminiz yanlışlıkla polen veya evcil hayvan kepeği gibi zararsız bir yabancı maddenin aslında tehlikeli olduğunu düşündüğünde ortaya çıkar. Histaminler, hapşırma, kaşıntılı gözler, göğüs tıkanıklığı, hırıltılı solunum ve daha fazlası gibi alerjilerle ilişkili çeşitli semptomlara neden olacak şekilde harekete geçecektir. Yaralandığınızda veya bağışıklık sisteminiz potansiyel olarak tehlikeli bir yabancı madde tespit ettiğinde, bazı beyaz kan hücreleri ve doku hücreleri, histamin reseptörü olan diğer hücreleri takip eden ve onlara bağlanan histaminleri serbest bırakır. Histaminler, yaralanma veya istila bölgesine kan akışını artıracak şekilde kan damarlarını genişletecekleri bir inflamatuar yanıtı indükler. Bu iyileşme süreciyle birlikte gelen bazı yan etkiler vardır. Örneğin; soğuk algınlığı ile savaşırken, histaminler burun boşluğunuzdaki kan damarlarını genişleterek burun tıkanıklığına neden olur.

Antihistaminikler Nelerdir?

Antihistaminikler genellikle alerji semptomlarını hafifletmek için kullanılır. Bileşiklerin işlevlerini yerine getirmesini engelleyen reseptörlere histamin bağlanmasını bloke ederek çalışırlar. Kan-beyin bariyerini geçebilirler ve uyku ve uyanıklığın düzenlenmesinde oynadıkları rol olan histaminlerin diğer işlevlerinden birini inhibe edebilirler. Histaminlerin beyindeki etkisinin bu şekilde bozulması, uyuşukluğa neden olur.

Antihistaminik İlaçlar Neden Uykunuzu Getirir?

Uyuşukluk, bazı antihistaminiklerin ana yan etkilerinden biridir. Ve güçlü sakinleştirici yeteneklerinden dolayı, antihistaminikler aynı zamanda birçok uyku yardımcısı ilaçta bulunan ana bileşenlerdir. Peki antihistaminik ilaçlar neden bizi uykulu yapar? Bu sorunun cevabı histaminlerle başlar.

Bütün Alerji İlaçları Uyku Yapar Mı?

Antihistaminler uyku yapar ancak tüm alerji hapları uyuşukluğa neden olmaz. Loratadin ve setirizin gibi bazı yeni antihistaminikler, kan-beyin bariyerini difenhidramin ve doksilamin gibi daha eski antihistaminikler kadar kolay geçemedikleri için uykunuzu getirme olasılığı daha düşüktür.

Alerji Haplarının Yan Etkileri Nelerdir?

Tüm ilaçların yan etkileri olduğu gibi alerji ilaçlarının da yan etkileri vardır. Alerji haplarının en yaygın yan etkisi uyuşukluktur. Ancak tek yan etki uyuşukluk değildir. Alerji haplarının ağız kuruluğu, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi yan etkileri de olabilir.

Alerjiler Uykusuzluk Yapar Mı?

Rahatsız olduğunuzda uykuya dalmak zor olabilir. Polen, evcil hayvan kepeği veya toza karşı alerjik reaksiyonlar nefesinizi etkileyebilir ve rahatlamanızı zorlaştırabilir. Bu belirtiler varken uyumak kolay olmayacaktır. Dahası, diğer yaygın alerji semptomları yattığınızda kötüleşebilir. Geniz akıntısı boğazınızın arkasını tahriş eder. Özellikle yatak takımlarında bulunan ev tozları kaşıntıya ve başka rahatsız edici alerji belirtilerine  yol açabilir. Tüm bu rahatsızlıklar üst üste gelir ve alerjisi olanlar için bazen uykuya dalmayı ve uyumayı imkansız hale getirerek uyku kalitesinin düşmesine neden olabilir.

Alerjiler Nasıl Yönetilir ve Daha İyi Uyunur?

Alerjilerin en etkili tedavisi, alerjiye neden olan maddeden kaçınmaktır. Ancak alerjenden kaçınmak her zaman mümkün olmayabilir ve istemeseniz de alerjen maddeye maruz kalabilirsiniz. Alerji ve uyku ile mücadele ediyorsanız, semptomlarınızı yönetmek ve iyi bir gece uykusu çekmek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır:

Alerjenlerden mümkün olduğunca kaçının: Polen mevsiminde camları kapalı tutun, eve gelir gelmez duş alın ve kıyafetlerinizi hemen yıkayın. 

Alerji ilaçlarını günün doğru saatinde alın: İlaç saatlerinizi ayarlamak için alerji uzmanınızla görüşün. 

Yatak odanızda bir HEPA hava filtresi kullanın.

Yatak odanızı serin ve karanlık tutun: Bazı alerjenler nemli ortamlarda daha çok bulunabilir. Bu nedenle uyuduğunuz odanın hava ve nemini belirli seviyelerde tutmaya özen gösterin. 

Düzenli bir uyku programına bağlı kalmak ve yatmadan önce ekranlardan kaçınmak gibi iyi bir uyku düzeni uygulayın.

Alerji ilacının yan etkileri ile ilgili alerji uzmanınızla konuşun ve ilacı aldığınız saatlerle ilgili değişiklik yapıp yapmayacağınızı sorun. Doktorunuza danışmadan ilacın saati veya dozuyla ilgili herhangi bir değişiklik yapmayın. 

Alerji Aşısı İlaç Kullanımını Ortadan Kaldırabilir

Uzun süre ilaç kullanan kişiler, ilaçla rahatlayamayan kişiler ve şiddetli alerjisi olan kişiler için alerji aşı tedavisi iyi bir tedavi yöntemi olabilir. Alerji aşısı belli aralıklarla ve dozlarla uygulanan 3 ile 5 yıl devam edebilen uzun süreli ve etkili bir tedavi yöntemidir. Aşı tedavisinde amaç vücudu alerjen olan maddeye karşı daha az duyarlı hale getirmektir. Alerjen madde kademeli olarak, küçük dozlarda size verilir. Başarı oranı oldukça yüksek olan bu tedavi yöntemi ile ilaç kullanım gereksinimi ortadan kalkar.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    phone

    Bilgi ve Randevu Hattı