Alerji, bağışıklık sisteminizin tipik olarak zararlı olmayan ve alerjen olarak da adlandırılan bir maddeye verdiği aşırı tepkidir. Alerjiye neden olan çok sayıda alerjen madde vardır. Yaygın alerjenler arasında besinler, çimen, polen ve toz bulunurken, bazı kişilerin polyester gibi belirli kumaşlara alerjisi olabilir. Alerjiler oldukça yaygındır ve bu durumun ortaya çıkmasında genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Her iki ebeveyninizin de alerjisi varsa, sizde de olma ihtimali yüksektir. Alerjisi olan kişiler genellikle birden fazla belirti gösterirler. Alerjik reaksiyon belirtileri genel olarak şunları içerir:
- Hapşırma,
- Kızarıklık,
- Kaşıntı,
- Şişme.
Daha ciddi vakalarda, yaşamı tehdit edebilecek şiddetli bir reaksiyon olan anafilaksi yaşayabilirsiniz.
Polyester Alerjisi Nedir?
Polyester alerjisi, tekstil dermatiti olarak da adlandırılan bir tür kumaş alerjisidir. Belirli giysiler veya diğer kumaşlarla temas ettikten sonra cildinizin tepki vermesiyle oluşur. Tekstil lifleri veya kumaş, cilt tahrişine veya daha yaygın olarak kumaşı işlemek için kullanılan kimyasal katkı maddelerine karşı bir temas alerjisine neden olabilir. Bu, çamaşır deterjanı ve tekstil üreticilerinin kullandığı boyayı içerebilir. Kumaşın dokuma lifleri arasına sıkışan ter veya hayvan tüyleri de cilt reaksiyonuna neden olabilir.
Polyester Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?
Polyester alerjisinin semptomları, çoğu temas alerjisi gibi, ağırlıklı olarak deride görülür. Polyestere alerjiniz varsa aşağıdaki belirtilerden bir ya da daha fazlasını yaşayabilirsiniz:
- Polyester ile temas eden bölgelerdeki döküntüler,
- Cilt hassasiyeti,
- Cildinizde anormal derecede sıcak bir his,
- Bacaklarda kırmızı izler,
- Üst vücut çevresinde kurdeşen,
- Ellerde parlak kırmızı bir görünüm,
- Hafif ila şiddetli kaşıntı.
Cilt reaksiyonları dışında kumaş alerjileri şunlara neden olabilir:
- Göğüste sıkışma veya ağrı,
- Nefes alma zorlukları,
- Şişme.
Kumaş alerjisi belirtileri şu şekilde daha da kötüleşebilir:
- Cildin aşırı ısınması,
- Engellenmiş cilt havalandırması,
- Dar kıyafetler,
- Kötü hijyen,
- Obezite,
- Çok fazla nem.
Polyesterden Kaçınma
Polyestere karşı herhangi bir alerjik ya da tahriş edici tepki gösteriyorsanız bu kumaştan uzak durmanız yararlı olacaktır. Genellikle polyester içeren ürünler de dahil olmak üzere, satın aldığınız herhangi bir kumaş ürünündeki içerik etiketlerini dikkatli bir şekilde inceleyin. Polyester pek çok üründe bulunur. Örneğin:
- Halılar,
- Çarşaflar,
- Egzersiz kıyafetleri,
- Pijamalar,
- Gömlekler ve bluzlar,
- Pantolonlar,
- Saçlı veya kürkü olan oyuncaklar.
Polyester Alerjisinin Teşhisi ve Tedavisi
Alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, belirtilerinizi tanımlayın ve bir alerji uzmanından randevu alın. Alerji uzmanınız, polyester alerjiniz olup olmadığını birtakım testlerin de yardımı ile doğrulayabilir.
Alerjilerde en etkili tedavi yöntemi, alerjiye neden olan maddeden mümkün olduğunca kaçınmaktır. Belirtilerinizin tedavisi için doktorunuz bazı ilaçlar reçete edebilir; hidrokortizon kremler, antihistaminikler, steroid kremler, kalamin losyonu, topikal kortikosteroid kremler gibi.
Doktorunuz bu ürünleri kullanmanızı önerirse, cildinize tedavi uygulamadan önce birkaç adımı izlemenizi de önerebilir:
Cildinizi sabun ve ılık suyla iyice yıkayın. Alerjik reaksiyonları kötüleştirebilecek sert kimyasallardan kaçınmak için yumuşak bir sabun kullanın.
Cildi yatıştırmak ve kızarıklığı azaltmak için bölgeye ıslak kompresler uygulayın.
Herhangi bir topikal krem veya losyonu uygulamadan önce ve sonra ellerinizi iyice yıkayın.
Polyester alternatifleri ve korunma
Polyester alerjiniz varsa alternatif kumaşları kullanmanız yararlı olacaktır. Bu alternatif kumaşlar arasında şunlar bulunur:
- Spandeks,
- Pamuk,
- İpek,
- Keten,
- Yün (halı gibi eşyalar için),
- Kot,
- Diğer doğal lifler.
Sonuç olarak:
Polyester alerjisini tanımlamak çok zordur. Genellikle bir kişinin cilt reaksiyonu polyesterin kendisine değil, ürünün üretiminde kullanılan boyayadır. Alerjik reaksiyonunuz varsa, suçlunun polyester olduğunu düşünseniz de hissetmeseniz de, test veya diğer tıbbi prosedürlerin garanti edilip edilmediğini belirlemek için bir alerji uzmanından randevu almanız faydalı olacaktır.