Yünlü giysilere ve malzemelere karşı hassasiyet çok yaygındır. İnsanlar, yün giydiklerinde burun akıntısı, sulanmış gözler ve özellikle cilt tahrişi gibi durumlar yaşayabilirler. Uzun yıllardan beri yün bir alerjen olarak kabul edilir ve yün alerjileri sanıldığı kadar nadir değildir. İnsanların neden yün alerjisi olduğunu anlamak kolaydır. Bazı araştırmacılar yün alerjisine neden olan lanolin bileşenini tanımladı. Ayrıca, son on yılda yün alerjisinin arttığını ve bunu ilk şüphelenilenden daha yaygın hale getirdiğini buldular.

Alerji mi, hassasiyet mi?

Yüne alerjiniz veya hassasiyetiniz olup olmadığını bilmek zor olabilir. Alerji genetik bir durum olsa da, duyarlılık daha gevşek bir şekilde tanımlanır. Bir şeye alerjiniz varsa, vücudunuz onu istenmeyen bir istilacı olarak tanımlar ve özellikle savaşmak için tepki verir. Bir alerjiye yanıt hızla gelişebilir ve daha şiddetli semptomlara ilerleyebilir. Bu arada, hassasiyetle, herhangi bir sayıda şey, tahriş edici çıkarıldıktan sonra kolayca kaybolan yüzey seviyesinde tahrişe neden olabilir.

Yün alerjisinin belirtileri nelerdir? 

Yüne duyarlı olan kişiler, yün ile temas ettiğinde şu belirtileri yaşayabilirler:

  • Kaşıntılı cilt ve döküntüler (bunlar en yaygın semptomlardır),
  • Tahriş olmuş gözler,
  • Burun akması,
  • Öksürük.

Çocuklar ve yün alerjisi

Bebekler cilt bariyeri daha ince ve dolayısıyla daha hassas olduğu için cilt tahrişlerine eğilimlidir. Kıyafetler ya da battaniyelerdeki bazı kimyasallardan kaynaklanan kontakt dermatit geliştirebilirler. Kontakt dermatit genellikle ciltte tahriş edici maddeye temas ettiği yerde ortaya çıkar. Kırmızı, kuru, çatlamış veya kabarmış görünebilir.

Bazı ebeveynler alerjen olduğunu bildiği için yün kullanmak istemezler. Bununla birlikte, küçük bir çalışma, süper ince merinos yününün bebeklerde pamuklu giysilerden daha az tahrişe neden olduğunu buldu.

Diğer iki çalışma, süper ince Merinos yününün çocuklarda veya herhangi bir yaş grubunda reaksiyona neden olmadığını buldu.

Yün alerjisi nasıl teşhis edilir?

Yüne sürekli tepki veriyorsanız, bir alerji uzmanı, alerjiniz olup olmadığını teyit edebilir. Tıbbi geçmişinize dayanarak, yün alerjisi riskiniz artmış olabilir. Alerjisi veya astımı olan kişilerin birden fazla şeye alerjisi olabilir. alerji uzmanınız, bazı testlerle alerjiniz olup olmadığını ortaya koyacaktır. Mevcut durumunuza ve belirtilerinize göre doktorunuz kullanacağı testler değişkenlik gösterebilir. 

Yün alerjisine ne sebep olur?

Yün alerjisinin, koyun kılının her telini kaplayan koruyucu, mumsu bir tabaka olan lanolinden geldiğine inanılmaktadır. Lanolin karmaşık bir maddedir ve nemlendirici özellikleri nedeniyle sıklıkla kozmetiklere ve merhemlere eklenir.

Lanolin nedir?

Lanolin koyunlara özgüdür, ancak tüm memelilerin saç tellerinde koruyucu bir balmumunun kendi versiyonuna sahip olması muhtemeldir. Yün alerjisi özellikle koyunlardan elde edilen lanolin ile bağlantılıdır. Yüne tepki gösteren insanların aslında giysi yapım sürecinde kullanılan bir şeye tepki vermeleri de mümkündür. 

Belirtilerinize başka ne sebep olabilir? 

Yün, ne kadar kaba olduğuna ve liflerinin boyutuna bağlı olarak az ya da çok tahriş edici olabilir. Daha büyük, kaba lifler cilt üzerinde daha pürüzlü ve daha tahriş edici olacaktır. Yün çeşitli hayvanlardan gelebileceğinden, hangi hayvandan geldiğine bağlı olarak yünlü bir giysinin kabalığına daha fazla tepki gösterdiğinizi fark edebilirsiniz. Yeni bir çamaşır deterjanı kullanıyorsanız, giydiğiniz yüne değil de cildiniz o ürüne tepki veriyor olabilir. Tabii ki, yün de çok sıcak. Bu nedenle, yün giyerken terlerseniz, cildinize sürtünen yerlerde tahriş gelişebilir.

Yün alerjisinin tedavisi nedir?

Yüne alerjiniz varsa, onu kullanmaktan veya giymekten kaçınmalısınız. Ya da teninizin yünle temas etmesini önlemek için kalın bir alt katman giymeyi deneyebilirsiniz. Lanolin içeren nemlendiriciler ve kozmetikler gibi ürünlerden de kaçınmanız gerekebilir. 

Alerji uzmanınız, belirtilerinizin tedavi edilmesi için antihistaminik ilaçlar reçete edebilir. 

Herhangi bir alerjik reaksiyonda olduğu gibi, nefes almakta güçlük çekiyorsanız derhal tıbbi yardım alın. Bebeklere veya çocuklara asla doktorlarına danışmadan herhangi bir ilaç vermeyin.