İyot İntoleransı Nedir?

İyot İntoleransı Nedir?

İyot, bazı dezenfektanlarda ve X ışını işlemlerinde kullanılan bazı kimyasallarda kullanılan kimyasal bir bileşiktir. Bazı kişiler iyota karşı şiddetli bir tahammülsüzlüğe sahip olabilir, ancak bu, alerjik bir yanıt olarak kategorize edilmemiştir.

İyot, tiroid fonksiyonu için gereklidir; sağlıklı hücrelerin ve sağlıklı bir metabolik hızın korunmasına yardımcı olur. İyota karşı ters reaksiyonlar alerji olarak kabul edilmez, ancak bazı kişilerde iyot intoleransı olabilir.

İyot, radyokontrast ajanları gibi kimyasal ajanlarda bulunan ve X-ışını görüntülerinde görünürlüğü iyileştirmeye yardımcı olan bir bileşendir. İyota duyarlı bir kişi, bu ajanlara ve bazı iyot içeren dezenfektanlara karşı ters reaksiyon gösterebilir. İyot aynı zamanda bazı gıdalar bulunarak bazı kişilerde reaksiyona neden olabilen bir bileşendir, ancak bu gıda ile ilgili alerjik reaksiyonla aynı şey değildir.

İyot Hoşgörüsüzlüğünün Belirtileri

İyot, bazı dezenfektanların bir bileşenidir. İyot içeren ürünlere maruz kalma, iyot duyarlılığı olan kişilerde aşağıdakiler dahil çeşitli belirtilere neden olabilir:

Anafilaksi semptomları şunları içerir:

  • Karın ağrısı,
  • Mide bulantısı veya hasta hissetmek,
  • İshal,
  • Kafası karışmış hissetmek,
  • Nefes almada zorluk,
  • Kalp çarpıntısı,
  • Baş dönmesi,
  • Kurdeşen,
  • Düşük kan basıncı.

Anafilaktik şok yaşamı tehdit eder ve acil tıbbi müdahale edilmesi gerekir. Müdahale edilmeyen anafilaksi, ölüme neden olabilir.

İyot alerjisi ile kabuklu deniz ürünleri alerjisi

Kabuklu deniz ürünleri alerjisi olan kişiler, kabuklu deniz hayvanlarında bulunan bazı proteinlere tepki verecektir. Kabuklu deniz ürünleri, yengeç, karides, ıstakoz, istiridye, deniz tarağı, kalamar ve ahtapot gibi kabuklu deniz canlılarını içerir.

Ancak kabuklu deniz ürünleri alerjileri iyotla bağlantılı değildir. Kabuklu deniz ürünleri alerjisi olan bir kişinin tıbbi uygulamalarda kullanılan iyota diğerlerinden daha fazla tepki verme olasılığı yoktur. Kabuklu deniz ürünleri alerjileri genellikle balıktaki iyot değil, belirli proteinler nedeniyle oluşur.

Kabuklu deniz ürünleri alerjisi olan bir kişi, tüm kabuklu deniz hayvanlarına veya belirli türlere alerjisi olabilir. Alerjik reaksiyonlar hafiften şiddetliye kadar değişebilir ve bazı durumlarda yaşamı tehdit edebilir. Kabuklu deniz ürünleri tükettiğinden şüphelenen şiddetli alerjisi olan herkes derhal tıbbi yardım almalıdır.

İyot Bakımından Zengin Olan Yiyecekler

Bazı yiyecekler yüksek iyot içeriğine sahiptir, ancak iyot miktarı toprakta ne kadar iyot bulunduğuna, tarım uygulamalarına ve yılın zamanına bağlı olabilir. Örneğin, kızılcık iyot bakımından zengindir. İyot açısından zengin bazı yiyecekler şunları içerir:

  • Balık,
  • Süt Ürünleri,
  • Yosun, arame veya kombu gibi deniz sebzeleri,
  • Kızılcık,
  • Çilekler,
  • Fasulyeler,
  • Patates.

Özetlemek Gerekirse;

Bir kişi iyot alerjisi olduğundan şüphelenirse, vakit kaybetmeden bir sağlık uzmanına gitmelidir. Alerji uzmanınız, iyot alerjisini teşhis ederse, kişiye reaksiyonları en aza indirmek için hangi yiyecekler, tedaviler veya ilaçlar konusunda kaçınmaları gerektiği konusunda tavsiyede bulunabilir.

İyota karşı duyarlılığınız tespit edildikten sonra bu durumu kontrol altına alabilmeniz kolaylaşacaktır.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir