Sinüsler, burun geçişine yakın boşluklar veya hava dolu boşluklardır. Nazal pasaj gibi, sinüsler de mukoza zarlarıyla kaplıdır. Dört farklı sinüs türü vardır:

Etmoid sinüs: Yüzün içinde, burun köprüsünün çevresinde bulunur. Bu sinüs doğumda mevcuttur ve büyümeye devam eder.

Maksiller sinüs: Yüzün içinde, yanakların çevresinde bulunur. Bu sinüs doğumda da mevcuttur ve büyümeye devam eder.

Ön sinüs: Yüzün içinde, alın bölgesinde bulunur. Bu sinüs 7 yaşına kadar gelişmez.

Sfenoid sinüs: Yüzün derinliklerinde, burnun arkasında bulunur. Bu sinüs ergenliğe kadar gelişmez.

Sinüsler Nasıl Çalışır?

Burun ve sinüsler üst solunum yollarının bir parçasıdır. Bu bölgenin üç boyutlu anatomisi karmaşıktır. Burnun koku almanın yanı sıra işlevi, içinden geçen havayı ısıtmak, nemlendirmek ve filtrelemektir. Dış burun, kemikli ve kıkırdaklı bir çerçeveden oluşur. Burun delikleri veya ön burun delikleri, burnun dış açıklığını oluşturur. Nazal septum, sol ve sağ burun boşluklarını ayıran orta hat iç yapısıdır. Kıkırdak ve kemikten oluşur. Sapmış bir nazal septum, burun tıkanıklığına neden olabilir.

Sinüzit Nedir?

Sinüzit, burun yakınındaki sinüslerin enfeksiyonudur. Bu enfeksiyonlar genellikle soğuk algınlığından sonra veya alerjik bir iltihaptan sonra ortaya çıkar. Dört tip sinüzit vardır:

Akut: Bu tip enfeksiyonun belirtileri dört haftadan kısa sürer ve uygun tedavi ile iyileşir.

Subakut: Bu enfeksiyon türü başlangıçta tedavi ile iyileşmez ve semptomlar 4 ila 12 hafta sürer.

Kronik: Bu enfeksiyon türü, tekrarlayan akut enfeksiyonlarda veya yetersiz tedavi edilen önceki enfeksiyonlarda ortaya çıkar. Bu semptomlar 12 hafta veya daha uzun sürer.

Sinüzite Ne Sebep Olur?

Bazen sinüs enfeksiyonu, üst solunum yolu enfeksiyonu veya soğuk algınlığından sonra olur. Üst solunum yolu enfeksiyonu, paranazal sinüslerin açılmasını engelleyebilen ve sinüs enfeksiyonu ile sonuçlanabilen nazal pasajların iltihaplanmasına neden olur. Alerjiler ayrıca burun dokusunun şişmesi ve mukus üretiminin artması nedeniyle sinüzite yol açabilir. Sinüslerden normal salgı akışını engelleyebilecek ve aşağıdakiler dahil sinüzite yol açabilecek başka olası durumlar da vardır:

  • Burun yapısındaki anormallikler,
  • Diş kaynaklı enfeksiyonlar,
  • Burun travması,
  • Buruna yabancı cisim kaçması,
  • Yarık dudak,
  • Gastroözofageal reflü hastalığı.

Sinüslerden salgı akışı engellendiğinde bakteri üremeye başlayabilir. Bu sinüs enfeksiyonuna veya sinüzite yol açar. 

Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Sinüzit belirtileri büyük ölçüde çocuğun yaşına bağlıdır. Aşağıdakiler sinüzitin en yaygın belirtileridir. Bununla birlikte, her çocuk semptomları farklı şekilde yaşayabilir. Belirtiler şunları içerebilir:

  • Burun akması,
  • Gece öksürüğü, 
  • Ara sıra gündüz öksürüğü,
  • Göz çevresinde şişlik,
  • Genellikle 5 yaşından küçüklerde baş ağrısı olmaz.

Sinüzit Nasıl Teşhis Edilir?

Genel olarak, çocuğunuzun doktoru, çocuğunuzun semptomlarına ve fizik muayenesine dayanarak sinüzit teşhisi koyabilir. Bazı durumlarda tanıyı doğrulamak için ek testler yapılabilir. Bunlar şunları içerebilir:

Sinüs röntgenleri: Film üzerinde iç dokuların, kemiklerin ve organların görüntülerini üretmek için görünmez elektromanyetik enerji ışınlarını kullanan tanı testi. 

Bilgisayarlı tomografi (CT veya CAT taraması da denir): Vücudun yatay veya eksenel görüntülerini (genellikle dilimler olarak adlandırılır) üretmek için X-ışınları ve bilgisayar teknolojisinin bir kombinasyonunu kullanan bir tanısal görüntüleme prosedürü. BT taraması, kemikler, kaslar, yağlar ve organlar dahil olmak üzere vücudun herhangi bir bölümünün ayrıntılı görüntülerini gösterir. BT taramaları genel X-ışınlarından daha ayrıntılıdır.

Sinüzit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sinüzit için özel tedavi, çocuğunuzun genel sağlığı, tıbbi geçmişi ve belirtilerinin şiddetine göre belirlenir. Sinüzit tedavisinde çocuğunuzun doktoru tarafından belirlenen antibiyotikler kullanılabilir. Burun spreyleri, ağrı kesiciler ve birtakım ilaçları doktorunuz reçete edebilir.