Yenidoğan bebek aknesi, yenidoğanın yaşamının ilk birkaç ayında ortaya çıkan son derece yaygın bir durumdur. Yenidoğan bebeklerde meydana gelen sivilcelerin, hamilelik sırasında anneden bebeğe geçen hormonlar nedeniyle olduğu düşünülmektedir. Bu sivilce tamamen zararsızdır ve tedaviye gerek kalmadan kendi kendine geçme eğilimi gösterir. 

Yenidoğan bebek aknesi tipik olarak doğumdan sonraki ilk ay içinde ortaya çıkar, ancak daha erken veya daha sonra ortaya çıkabilir. Bazı bebeklerde hafif bir bebek aknesi vakası ile bile doğarlar. Ancak yeni doğan bebek sivilceleri kısa sürelidir ve neredeyse her zaman çabucak ve tedavi olmaksızın geçer. Yeni doğan bebek sivilce vakalarının çoğu, bebeğiniz 6 aylık oluncaya kadar tamamen temizlenir.

Belirtiler Nelerdir?

Yenidoğan sivilcesi olarak da adlandırılan bebeklerde sivilce, gençlik yıllarınızda sahip olabileceğiniz sivilcelere oldukça benzerdir. Bebeğiniz tıkanmış gözeneklere (komedon adı verilir), kırmızı papüllere ve muhtemelen küçük püstüllere sahip olabilir. Bazı bebeklerde yeni doğan sivilce, kaba, inişli çıkışlı kırmızı bir döküntü gibi görünür. 

Yüzün herhangi bir yerinde ortaya çıkabilmesine rağmen, en yaygın olarak bebeğin yanaklarında ve burnunda görülür. Bebeğinizin sırtında ve omuzlarında da sivilce olabilir. Bebek sivilceleri birkaç hafta boyunca gelip geçebilir ve bebek huysuz olduğunda veya ağladığında daha kötü görünebilir. 

Yeni doğanlar da hayatlarının ilk birkaç haftasında milia geliştirmeye eğilimlidir ve birçok bebek bu kusurlarla doğar. Milia, ciltte püstüllere benzer, ancak iltihaplanmayan küçük beyaz yumrular gibi görünür.

Genellikle akne koparma kategorisine dahil edilmelerine rağmen, milia aslında küçük kistlerdir. Cildin yüzeyinin altında bir miktar cilt yağı sıkıştığında meydana gelirler. Milia tamamen zararsızdır ve tıpkı yeni doğan bebek sivilcelerinde olduğu gibi, vakaların büyük çoğunluğunda tedavi olmaksızın ortadan kalkar.

Bebeğinizde sivilce olduğundan şüpheleniyorsanız, emin olmak için çocuk doktorunuza danışmalısınız. Egzama ve isilik gibi bebeklerde yaygın olan diğer birçok cilt rahatsızlığı bebek sivilcelerine benzeyebilir.

Bebeklerde Sivilce Nedenleri

Bebek sivilceleri doğumdan sonraki ilk haftalarda gelişir. Hamileliğin son aşamasında anneden bebeğe geçen hormonlardan olabilirken, bazı araştırmalar, Malassezia türleri ile cilt kolonizasyonuna karşı inflamatuar bir reaksiyonun bebek aknesinin nedeni olduğunu düşündürmektedir. 

Bir bebeğin cildi hassas olduğundan, ciltle temas eden süt, formül veya tükürük sivilcelerini şiddetlendirebilir. Pamuklu olmayan kumaşlar ve deterjanlar da bebeğinizin cildini tahriş edebilir.

Yenidoğan bebeğinizde sivilce varsa, tahrişe neden olabileceğinden hangi sabun, losyon veya kremlerin kullanılacağı konusunda doktorunuzla konuşmanız yararlı olacaktır. 

Bazı ilaçlar, viral hastalıklar ve alerjik reaksiyonlar da sivilce benzeri döküntülere neden olabilir. Bebeğiniz hastalandıktan veya yeni bir ilaç aldıktan sonra kızarıklık veya akne benzeri bir döküntü geliştirirse, hemen doktorunuza bildirin.

Tedavi

Bebeğinizin aknesi altta yatan bir durumdan kaynaklanmıyorsa, gerçekten tedavi etmeye gerek yoktur. Yenidoğan sivilcesi bebeğinize en ufak bir zarar vermez ve tamamen kozmetik bir sorundur.

Bebeğinizin cildinin gerçekten ihtiyacı olan tek şey, günde bir veya iki kez sade su ile nazikçe silmektir. Bebeğinizin yüzüne sabun sürmeyin ve ovalamayın. Çok sık veya çok kuvvetli temizlik bebeğinizin hassas cildini tahriş eder.

Çok nadir durumlarda, şiddetli bebek aknesi topikal akne ilaçları ile tedavi edilir. Ancak bu, yalnızca bunu yapmak için zorlayıcı bir neden varsa ve yalnızca çocuğunuzun doktorunun tavsiyesi üzerine yapılmalıdır.

Yenidoğan Akne ve İnfantil Akne

Yeni doğmuş bir bebekte sivilce ile daha büyük bir bebekte sivilce arasında önemli bir fark olduğuna dikkat etmek önemlidir.

İnfantil akne, bebeklerde yaklaşık 6 haftalıkken ortaya çıkabilir. Yeni doğan bebek aknesi kadar yaygın değildir, ancak çok daha uzun sürer, birkaç aydan birkaç yıla kadar sürer. Tıpkı yeni doğan bebek sivilcelerinde olduğu gibi, bebeklik sivilceleri de tipik olarak zararsızdır ve kendi kendine geçer. Ancak bazı ciddi vakalarda yara izine neden olur ve reçeteli ilaçlarla tedavi edilebilir. Bebeğiniz daha büyükse ve akne gelişiyorsa, bu durumu çocuk doktorunuz ile paylaşmanız yararlı olacaktır.