Kabızlık her yaştan kişiyi etkileyebilecek bir durumdur. Bu durumun çocuğunuzda olması can sıkıcı olabilir. Çocuklarda kabızlık durumuna neden olabilen birden fazla sebep vardır. Çocuğunuzda uzun süre kabızlık problemi varsa bir doktora gidip altta yatan nedeni öğrenmeniz gerekir. Bununla birlikte bazı yiyecekler kabızlık durumu önlemeye yardımcı olabilir. Bu yazımızda kabız olan çocuğunuza verebileceğiniz bazı yiyecekleri sizler için yazdık. 

Çocuğunuzun Yeterince Lifli Gıdalar Yemesini Sağlayın

Çocuğunuzun yeterince lif yemesini sağlayın. Lifin daha iyi çalışmasına yardımcı olmak için bol sıvı içmesini sağlayın.

Lif

Çocuğunuzun yaşına ve cinsiyetine bağlı olarak günde 14 ila 30,8 gram lif almalıdır. İyi lif kaynakları şunlardır: 

  • Kepekli ekmek ve makarna, yulaf ezmesi ve kepekli tahıl gevrekleri gibi kepekli tahıllar,
  • Mercimek, siyah fasulye, barbunya fasulyesi, soya fasulyesi ve nohut gibi baklagiller,
  • Meyveler, kabuklu elmalar, portakallar ve armutlar gibi meyveler,
  • Havuç, brokoli, yeşil bezelye ve kara lahana gibi sebzeler,
  • Badem, yer fıstığı ve ceviz gibi kuruyemişler.

Çocuğunuzun bol su içmesini sağlayın

Çocuğunuz susuz kalmışsa, lifin daha iyi çalışmasına yardımcı olmak için çocuğunuza bol su ve doğal şekerli meyve ve sebze suları ve berrak çorbalar gibi diğer sıvıları içirin. Yeterince su ve diğer sıvıları içmek dehidrasyonu önlemeye yardımcı olur. Hidratlı kalmak, genel sağlık için iyidir ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olabilir. 

Çocuğum kabızsa ne yemekten veya içmekten kaçınmalıdır?

Kabızlığı önlemeye veya rahatlatmaya yardımcı olmak için, çocuğunuz çok az lifli veya hiç lif içermeyen yiyeceklerden kaçınmalıdır. 

  • Cips,
  • Fast food,
  • Et,

Bazı dondurulmuş yemekler ve atıştırmalık yiyecekler gibi hazır yiyecekler,

Sosisli sandviçler veya bazı mikrodalgaya uygun akşam yemekleri gibi işlenmiş gıdalar.

Çocuklar için Kabızlıkla Mücadele Edecek Bazı Yüksek Lifli Yiyecekler 

Çocuklarda kabızlık çok yaygın bir sorundur ve karın ağrısının en önemli kaynağıdır. Tuvalete gitme dürtüsüne direnme ve yeterli fiziksel aktivite yapmama dahil olmak üzere kabızlığa neden olabilecek pek çok durum vardır. Çocuğunuz bol miktarda meyve, sebze ve kepekli tahıllar yiyorsa, özellikle aşağıda yer alan lif açısından zengin yiyecekleri yemek yararlı olacaktır. 

Ahududu

Bardak başına sekiz gram lif içeren bu meyve, en yüksek lifli meyvelerden biridir. İster taze ister dondurulmuş olsun, yine de faydasını göreceksiniz.

Patates

Fırınlanmış, haşlanmış veya buharda pişirilmiş patatesler çocuğunuz için yararlı olacaktır. Bir orta boy patates yaklaşık dört gram lif içerir.

Yulaf ezmesi

Bir paket sade, hazır yulaf ezmesi 4 gram lif içerir. Ekstra bir lif dozu için dilimlenmiş meyve ve tatlılık için biraz bal da ekleyebilirsiniz.

Tam buğdaylı makarna

Bir porsiyon kepekli makarnada altı gram lif vardır. 

Kuru fasulye

Tüm fasulyeler iyi bir protein, lif ve demir kaynağıdır. Çeyrek fincan yaklaşık üç gram lif içerir.

Keten tohumu

Keten tohumu, sağlıklı yağlar ve yemek kaşığı başına yaklaşık üç gram lif içerir. Keten tohumu ve waffle hamuruna keten tohumu ekleyebilir ve smoothie’lere karıştırabilirsiniz.

Avokado

Çeyrek fincan avokado püresi, üç gram lif ve ayrıca kalp-sağlıklı tekli doymamış yağlar içerir. 

Patlamış mısır

Patlamış mısır aslında tahıldır ve lifli bir besindir. 

Armut

Bir orta boy armut beş gram lif içerir; bu, çocukların her gün ihtiyacının dörtte biri kadardır.

Nar taneleri

Bu tatlı küçük tohumlar, yarım fincan başına üç gram lif içerir.