Omega 3 sağlığa oldukça yararlıdır ve günlük diyete eklenmesi faydalı olacaktır. Uzmanlar, yediğimiz normal günlük yiyeceklerin çoğunlukla Omega 3 bakımından yetersiz olduğunu belirtmektedir. Omega 3’ün sağlığa olan yararları, balık yağı kapsüllerini de popüler bir hale getirdi. Çoğu insan bu kapsülleri kullanırken çocuklarının da bu kapsülleri almasını istiyor. 

Omega 3, doğumdan yaşlılığa kadar her yaş grubu için önemlidir. Yeterli miktarda omega 3 tüketimi kalp hastalıklarına, artrite, osteoporoza ve hatta kansere karşı korur. Bebekler küçükken anne sütünden veya formül sütünden yeterince omega 3 alırlar. Ancak bir yıl sonra, çocuğunuzu omega 3 veya balık yağı takviyeleri açısından zengin bir diyetle beslemeye başlamalısınız. Ancak çocuğunuza balık yağı takviyesi vermeden önce balık alerjisi testi yaptırın.

Başlıca faydası olan anti-inflamatuar özelliğinin yanı sıra, omega 3’ün farklı yaş grupları için farklı sağlık yararları vardır. 

Bebekler ve hamile anneler için Omega 3

Araştırmalar, omega-3 yağ asidi, DHA ile zenginleştirilmiş formül sütü ile beslenen çocukların daha iyi bilişsel beceriler gösterdiğini gösteriyor. Ayrıca, hamilelikleri sırasında omega 3 takviyesi alan ve emzirmeyi seçen annelerin çocukları, omega 3 tüketmeyen çocuklara kıyasla 4 yaşında bilişsel testlerde daha yüksek puan almıştır. 

Astım riski: Hamilelik ve emzirme döneminde omega 3 alan kadınların çocuklarında astım olma olasılığı daha düşüktür.

Erken doğum: 2003 yılında yapılan bir araştırmaya göre, gebeliğin ilk üç ayından beri omega 3’e sahip olmak bir kadında erken doğum riskini azaltır.

Gençler ve çocuklar için Omega 3

DEHB: Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar, normal çocuklara kıyasla daha düşük omega 3 seviyelerine sahiptir. Balık yağı takviyeleri, DEHB’den muzdarip çocuklar için bir tedavi olarak kabul edilir.

Depresyon: 2006 yılında yapılan bir araştırma, 6 ila 12 yaşındaki depresyondaki çocukların balık yağı tüketiminin semptomları önemli ölçüde iyileştirmeye yardımcı olduğunu buldu.

Astım: Omega 3, astımdan muzdarip insanlara fayda sağlayabilecek solunum yollarındaki iltihabı azaltır.

Diyabet: Omega 3 tüketen gençlerin daha sonraki yaşamlarında diyabet olma olasılığı daha düşüktür.

Yetişkinler için Omega 3

Kardiyovasküler sağlık: Haftada iki kez yağlı balık tüketen veya düzenli olarak balık yağı tüketen kişilerin kardiyovasküler problemlere yakalanma riski yüzde 32 daha düşüktür. 

Kanser: Çok güçlü bir kanıt yoktur, ancak bir dizi çalışma, düzenli olarak omega 3 tüketen kişilerin belirli kanser türleri için daha düşük risk altında olduğunu göstermektedir. Bunlar meme, kolon, prostat, yumurtalıklar ve yemek borusu kanserini içerir.

Zihinsel koşullar

Omega 3 beyin kimyasında rol oynar. Depresyondan muzdarip kişilerde omega 3 seviyelerinin düşük olduğu bulunmuştur.

Çocuklara omega 3 vermek

Çocuğunuza omega 3 takviyesi vermeden önce doktorunuza danışın. Doktorunuz onaylarsa, çocuğunuza özellikle çocuklar için hazırlanmış omega 3 takviyeleri verin. Çocuklar için Omega 3 takviyeleri, çocukların en çok ihtiyaç duyduğu omega 3 yağ asidi olan DHA’da daha yüksektir. 5 yaşına kadar olan çocukların günde 150 miligram DHA’ya ihtiyacı vardır.

Omega 3 yağ asitlerinden zengin besinler

Çocuğunuz omega 3’ten zengin bir diyet uygularsa omega 3 takviyesi almasına gerek kalmayabilir. Somon, uskumru, alabalık, yeşil yapraklı sebzeler, ton balığı ve ceviz bazı örneklerdir.

Randevu ve Bilgi Formu