Zeytin , bir tür ağaç meyvesidir. Mükemmel bir sağlıklı yağ, vitamin, mineral ve antioksidan kaynağıdır. İyi bir A,D,E ve K vitamini kaynağıdırlar. Hem yeşil hem de siyah zeytin bakır ve kalsiyum kaynağıdır.
Diğer bazı faydaları ise şöyledir;
- Kalp sağlığını korumak,
- İltihapla mücadele,
- Vücuttaki kötü bakterilerin büyümesini azaltmak,
- Osteoporoz ve kansere karşı korumak.
Çoğu zeytin acılığından dolayı taze yenmez. Genellikle sertleştirilir ve fermente edilir veya sıkıştırılarak zeytinyağı haline getirilirler. Zeytin yağı, yemek pişirmek için mükemmel bir yağ olarak bilinen sızma zeytinyağı yapmak için çıkarılır. Zeytinyağının ayrıca belgelenmiş birçok cilt faydası da vardır .
Zeytin ve zeytinyağı alerjisi nadir olarak ortaya çıkabilir. Besin alerjileri son on yılda artmıştır ve besin alerjisi olan çocukların astım, egzama ve diğer alerji türlerine yakalanma olasılığı daha yüksektir.
Bir besin alerjisi, vücudun bağışıklık sisteminin bir yiyeceğe karşı olumsuz tepki vermesiyle ortaya çıkar. Vücut, bir yiyeceğe yanıt olarak immunoglobulin E (IgE) antikorunu oluşturur. Alerjik yiyecekleri tüketirseniz, vücutta histamin gibi kimyasallar salınır ve alerjik bir tepki oluşur.
Zeytin alerjisi
Zeytin meyvesi alerjisi nadir olarak ortaya çıkar. Zeytin ile ilişkili en yaygın alerji mevsimsel polen alerjisidir. Zeytin ağacı yetiştirilen yerlerde yaşayanlar, zeytin polenine mevsimsel bir solunum alerjisi geliştirebilir. Polen alerjisi en yaygın alerjik yanıt olsa da, kontakt dermatit ve besin alerjileri vakaları da bildirilmiştir .
Zeytinyağı daha az protein içerdiğinden, zeytin meyvesinin zeytinyağına göre alerjik bir tepki oluşturma olasılığı daha yüksektir. Bununla birlikte, zeytinyağına karşı alerji de gelişebilir.
Zeytinyağı alerjisi belirtileri
Yiyeceklere karşı alerjik reaksiyondan kaynaklanabilecek birçok belirti vardır. Besin alerjilerinin çoğu belirtisi yaklaşık bir saat içinde ortaya çıkar.
Deri reaksiyonları, gastrointestinal etkiler veya solunum belirtileri yaşayabilirsiniz. En yaygın besin alerjisi belirtilerinden bazıları şunlardır;
- Sinüs boşluğunun şişmesi,
- Artan kafa basıncı,
- Geniz akıntısı,
- Hapşırma,
- Tıkanıklık,
- Sinüs ağrıları,
- Astım,
- Aşırı öksürük,
- Hırıltılı solunum.
Ciltte görülen belirtiler ise şunlardır;
- Kızarıklık,
- Kaşıntı,
- Karıncalanma,
- Şişme,
- Kurdeşen,
- Döküntü,
- Egzama.
Gastrointestinal belirtiler mide ağrısı, ishal, mide bulantısı ve kusmayı içerir. Ağır vakalarda anafilaksi ortaya çıkabilir.
Anafilaksi belirtileri;
- Boğaz şişmesi,
- Kan basıncında düşüş,
- Şok ve
- Bilinç kaybı olabilir.
Zeytinyağının içeriğine benzer ve yerine kullanılabilecek alternatif yağlardan bazıları şunlardır;
- Argan yağı, E vitamini, antioksidanlar ve esansiyel yağ asitleri bakımından içeriği yüksektir. Cildin elastikiyetini artıran, yağsız bir nemlendiricidir.
- Kuşburnu tohumu yağı, E, C, D vitaminleri ve beta-karoten içeren bir yaşlanma karşıtı yağdır. Cildi besler, korur ve nemlendirir.
- Marula yağı, tahriş ve iltihaplanmanın yanı sıra hidratı azaltabilir. Sivilceli ciltler için antimikrobiyal özelliklere sahiptir.
Yemek pişirirken zeytinyağına alternatifler kullanılabilecek yağlar;
- Hindistan cevizi yağı, “iyi” kolesterol seviyelerini yükseltebilecek laurik asit içeren doymuş bir yağdır .
- Keten tohumu yağı, harika bir çözünür lif kaynağıdır ve salata sosları için mükemmel bir seçenektir. Isıya dayanıklı değildir, bu nedenle yemek pişirmek veya fırınlamak için kullanılmamalıdır.
- Avokado yağı, oleik asit içerir ve antioksidan bakımından yüksektir. Avokado yağı ayrıca kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Yüksek sıcaklıklara kadar ısıtılabilir ve ızgara, soteleme, karıştırarak kızartma ve fırında pişirmenin yanı sıra marine, sos ve soslarda kullanım için iyidir.
Ne zaman doktora gitmeliyiz?
Zeytin veya zeytinyağına alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, zeytin ürünlerini tüketmekten kaçının ve bir alerji doktoru ile görüşün. Nefes almada zorluk veya anafilaksi gibi ciddi bir alerjik reaksiyon yaşarsanız, acil tıbbi yardım almanız önemlidir.
Teşhis ve tedavi
Zeytin alerjiniz veya başka herhangi bir gıda alerjiniz olup olmadığını belirlemenin yaygın bir yolu deri prick testidir. Zeytin meyvesinin veya zeytinyağının alerjik reaksiyonu önlemenin en iyi yolu ise maddeyi tamamen tüketmekten kaçınmaktır.