Yetişkinlerde besin alerjisini taklit eden reaksiyonlar ortaya çıkabilmektedir. Besin intoleransı, bir yiyeceğin yutulmasından sonra bağışıklık içermeyen bir reaksiyondur ve sıklıkla hastalar tarafından besin alerjisi olarak yanlış yorumlanır. Bu makaleyi besin alerjisi ile karışan durumları anlatabilmek için yazdık.

Besin intoleransı nedir?

Besin intoleransı, metabolik maddelere (örn. laktoz intoleransı) maruz kalma durumunda ortaya çıkabilir; gıdalardaki toksinlere (örneğin, mikrobiyal kontaminasyon veya scombroid balık zehirlenmesi) veya gıdaların metabolik olarak aktif diğer bileşenlerine maruz kalması nedeniyle; migreni tetikleyebilecek kafein veya tiramin (yıllanmış peynirlerde bulunur) gibi. Bu reaksiyonlar tanımlanmamış mekanizmalar yoluyla da olabilir. Daha önce açıklandığı gibi ayrıntılı bir öykü, besin intoleransını besin alerjisinden ayırt etmeye yardımcı olabilir; bununla birlikte, birçok durumda bir alerji uzmanına yönlendirme ve daha fazla test gereklidir.

Histamin Reaksiyonları

Diğer iki reaksiyon türü, deniz ürünlerinin IgE aracılı klasik besin alerjisini taklit edebilir. İlk reaksiyon, klasik bir alerjik reaksiyonu taklit eden IgE aracılı olmayan bir reaksiyon olan scombroid (Histamin) zehirlenmesinden kaynaklanır. Bu reaksiyon tipik olarak balıkların yanlış kullanımından kaynaklanmaktadır. Semptomlar kızarma, kaşıntı ve hatta nefes darlığı gibi gerçek bir alerjik reaksiyonla aynı olsa da, suçlu balığın her yutulmasında meydana gelen IgE aracılı reaksiyonlardan farklı olarak tekrarlamazlar.

Tropomiyozin duyarlılığı

Deniz ürünlerine karşı başka bir reaksiyon türü, kabuklu hayvanlarda majör alerjenler olan tropomiyozinlere duyarlılıktan kaynaklanmaktadır. Kabuklu deniz hayvanlarından ve balıklardan elde edilen tropomiyosinler, ev tozu akarı ve hamam böceği ile yüksek derecede homolojiye sahiptir. Karides tropomiyosin (Pen a 1), ev tozu akarı (Der p 10) ve hamamböceğine (Per a 7) %80’den fazla amino asit dizisi benzerliğine sahiptir. Kabuklu deniz ürünleri tropomiyozinleri toz akarı ve hamam böceğindeki tropomiyosinler ile geniş çapta çapraz reaksiyona girer.

Bitki alerjenlerini çapraz reaksiyona sokan meyve ve sebzelere karşı oral alerji sendromu reaksiyonuna benzer şekilde, ergenlerde ve yetişkinlerde kabuklu deniz hayvanı alerjisinin, bir çapraz reaksiyona giren tropomiyozin içeren toz akarı ve hamam böceği de dahil olmak üzere inhalan alerjenlere karşı duyarlılığa ikincil olabileceği varsayılmıştır. Bu reaksiyonlar genellikle sadece kutanöz, daha hafiftir ve daha az miktarda besinin (bir ısırık) yutulmasının anafilaksi ile sonuçlanabileceği klasik IgE aracılı besin alerjisinden ayıran daha fazla miktarda çapraz reaktif besin sindirilmesi ile ortaya çıkmasıdır.

Son zamanlarda, yetişkinlerde besin proteinine bağlı enterokolit sendromuna benzeyen deniz ürünleri ile ilgili gecikmiş reaksiyonlar bildirilmiştir. Bu reaksiyonların mekanizması tam olarak anlaşılmasa da, bu çapraz reaktif epitoplara duyarlılık ile bağlantılı olabilir.

Sonuç olarak

-Yetişkinlerde görülen besin alerjileri ile karışan baz besin reaksiyonları vardır.

-Yetişkinlerde görülen besin alerjileri karışan en sık durumlar besin intoleransı, histamine reaksiyonları ve tropomiyozin duyarlılığıdır.