Gaz, bebekler için normal bir durumdur. Genellikle geğirme, karın şişliği, kramplar ve ağlama ile kendini gösterir; genel olarak önemli bir hastalığın belirtisi değildir. Bebeklerin günde 14 ila 25 kez gaz çıkarmaları normaldir.

Bebeklerde neden gaz olur?

Bebeğiniz gazlıysa, çok fazla gaz çıkardığını ve sonrasında daha iyi hissettiğini fark edeceksiniz. Gaz sorunları genellikle hemen veya bebekler sadece birkaç haftalıkken başlar. Neyse ki, çoğu bebek 4 ila 6 aylık olduğunda gaz problemini aşar, ancak bazıları için bebek gazı daha uzun sürebilir. 

Bebekler genellikle gazlıdır çünkü olgunlaşmamış sindirim sistemleri vardır ve beslenmeleri sırasında hava yutarlar. Bazı bebekler, emziren bir annenin diyetinden veya belirli bir formül mama türünden etkilenebilecek hassasiyetlere de sahip olabilir.

Gazlı bebek belirtileri nelerdir?

Tüm bebekler elbette biraz gaz çıkarır. Ancak, normalden daha fazla gazı olan bebeklerde şu belirtiler olabilir:

Bebeğiniz ağlıyorsa ve günde bir saat kadar huysuzsa; bu durum, küçük, gelişmemiş bir sindirim sistemine sahip olmanın getirdiği normal miktarda yenidoğan gazlılığının bir işareti olabilir. 

  • Bebeğiniz çoğu zaman mutsuz görünüyorsa gazı olabilir. 
  • Bebeğiniz yemek yemiyor veya iyi uyumuyorsa bu durum da gaz belirtisi olabilir. 
  • Bebeğiniz ağladığında yüzü kızarıyorsa ve acı çekiyormuş gibi görünüyorsa gazı olabilir. 
  • Bebeğiniz rahatsızmış gibi kıvranır ve özellikle huysuzluk nöbetleri sırasında bacaklarını göğsüne çekerse de gazı olabilir. 
  • Bu belirtiler uzun sürüyorsa ve sürekli yaşanıyorsa doktorunuza bildirmeniz yararlı olacaktır. 

Bebeklerde gazın nedenleri nelerdir?

Bebek gazının birkaç olası nedeni vardır:

  • Yenidoğan bebekler arasında çok yaygın ve normal olan beslenirken veya ağlarken hava yutmak,
  • Besinlerin tamamen parçalanmaması için çok hızlı geçmesine izin veren az gelişmiş bir sindirim sistemi,
  • Annenin diyetindeki belirli formül veya yiyeceklere karşı aşırı duyarlılık veya muhtemelen gıda alerjileri (bunlar çok daha nadir olsa da).

Bebek gazını rahatlatmak için neler yapabilirim?

Beslemeden sonra geğirmeye ek olarak, yutulan havanın bebeğin bağırsaklarına gitmeden önce kurtulması için bebeğinize orta beslemede yumuşak bir sırt masajı yapmayı deneyin. 

İster biberon ister memeden besleniyor olsun, bebeğiniz beslenirken, yuttuğu havayı azaltmak için bebeğinizi daha dik bir pozisyonda beslemeyi deneyin. Emziriyorsanız, bebeğinizin doğru şekilde emdiğinden emin olun. Biberonla beslenen bebekler için, süt akışını değiştirebilecek ve bebeğinizin yuttuğu hava miktarını azaltabilecek gaz önleyici emzikleri ve biberonları test edin. Emziğin her zaman tamamen sütle dolu olduğundan emin olun, böylece bebeğiniz mamayı hava ile kovalamasın. Ve şişeyi çok fazla sallamaktan kaçının, bu da süte fazladan kabarcıklar katabilir. 

Bebeğiniz ne kadar çok ağlarsa o kadar çok hava yutar (ve o kadar çok gazı olur). Bu nedenle, bebeğinizdeki erken açlık belirtilerini öğrenin ve kısa sürede emzirin. 

Bebeğinizi dizlerinizin üzerine yatırın veya kolunuzla karnının altından tutun ve sırtına hafifçe masaj yapın. Karnına uygulanan baskı, gaz basıncını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Bebeğinizi sırt üstü yatırın ve sıkışan havayı manuel olarak dışarı atmaya yardımcı olmak için karnına doğru bir bisiklet hareketiyle bacaklarını hafifçe döndürün. Ya da bebeğin dizlerini karnına kadar nazikçe itin ve 10 saniye tutun, ardından bebeğin bacaklarını bırakın ve düzeltin. Birkaç kez tekrarlayın.

Bebeğinize masaj yapın. Masaj bazen bebeğinizin gaz çıkarmasına yardımcı olabilir. Bebeğinizin karnından başlayın, ardından omuzlar, sırt, bacaklar gibi her yere hafifçe ovun. Gaz çıkaracak kadar rahatlamasına yardımcı olabilir.

Randevu ve Bilgi Formu