Beşik konağı, yeni doğanlarda ve bebeklerde kafa derisinde sert lekelere neden olan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Bebekler yumuşak ve pürüzsüz ciltleriyle tanınırlar, ancak yeni doğanlarda beşik konağı oldukça yaygın bir durumdur. Beşik konağı yaygın olmasıyla birlikte zararsızdır ve bebeklerde olan kepek gibi de düşünülebilir. Beşik konağına neyin neden olduğu tam olarak bilinmemektedir. Ancak bebeğinizin cildindeki yağ bezleri gerekenden daha fazla yağ ürettiğinde pürüzlü yamaların ortaya çıkabileceği düşünülmektedir. Fazla yağın da ölü deri hücrelerinin kafa derisine yapışmasına neden olabileceğini düşünülmektedir. Hiçbir müdahalede bulunmasanız bile konak, zamanla kendiliğinden düzelecektir. Bebeklerde konak teşhisi için herhangi bir test yapılma gerekliliği yoktur. Doktorunuz, bebeğinizin kafasına bakarak teşhisi koyabilir.
Beşik Konağı Belirtileri
Bebeklerde konak, 2 ile 6 haftalık yaşam arasında görülme eğilimindedir. Yaygın görünüm şu şekillerde olabilir:
Yağlı, yamalı kafa derisi: Bebeğinizin kafa derisindeki cilt yağlı görünebilir. Saç derisinde beyaz veya sarı lekeler olabilir. Zamanla pullar dökülebilir.
Saç derisi rengindeki değişiklikler: Bazen bebeğinizin kafa derisindeki cilt pullu veya pul pul olmaktan çok farklı bir renkte görünebilir. Beşik konağı, öyle görünse de bebeğiniz kaşıntı hissetmez.
Saç kaybı: Nadirdir, ancak bir bebek beşik konağının olduğu yerde saçlarını kaybedebilir. Konak çıktıktan sonra saçlar yeniden uzayacaktır.
Vücudun diğer bölgelerinde konak: Başın yanı sıra yüzü, kulakların arkasında, çocuk bezi bölgesini ve koltuk altlarını da etkileyebilir.
Beşik Konağının Tedavisi
Teşhisi konulduktan sonra, bebeğinizin beşik konağını evde izleyeceğiniz birkaç adımla başarıyla tedavi edebilirsiniz.
Yıkama
Bebeğinizin kafa derisini temiz tutmak, fazladan yağların bir kısmını yıkadığı için sorunun ortadan kalkmasına yardımcı olur. Bebek şampuanı kullanın ve etkilenen bölgelere nazikçe sürün. Doktorunuz bebeğinizin saçını normalde yaptığınızdan daha sık yıkamanızı söyleyebilir. Birkaç günde bir değil, her gün yıkamanız gerekebilir. Hafif bir bebek şampuanı işe yaramazsa, doktorunuza ilaçlı ürünler hakkında başvurabilirsiniz. Doktorunuz yapmanız gerektiğini söylemediği sürece, kepek için tasarlanmış maddeler içeren şampuanı kullanmayın. Tüm ürünler bebekler için güvenli değildir.
Fırçalama
Bebeğinizin saçını ve saç derisini temizledikten sonra, yumuşak bir bebek fırçasıyla saçlarını nazikçe fırçalayabilirsiniz.
Yağlama
Şampuan ve yumuşak bir saç fırçası kullandıktan sonra bebeğinizin kafa derisine biraz petrol bebek yağı, zeytinyağı veya merhem sürmeniz gerekip gerekmediğini doktorunuza sorun. Doktorunuzun da tavsiyesi ile bebeğinizin kafa derisine yağ sürebilirsiniz.
**Pullar kaybolduktan sonra, geri dönmelerini önlemek için nazik yıkama işlemi birkaç günde bir tekrarlanmalıdır. Yaptığınız işlemler işe yaramazsa doktorunuzla iletişime geçebilirsiniz.
**İltihap veya enfeksiyon varsa, doktor antibiyotik, hafif steroid bazlı krem veya mantar önleyici şampuan veya sabun yazabilir.
**Beşik konağı çok nadir durumlarda ciddi olabilir. Belirtiler daha şiddetliyse doktorunuz ilaç tedavisi uygulayabilir.