Bebeğinizin 8 aylık olduğunda oldukça gözlemci bir tavrı olur ve çevresinde olup bitenlerin farkındadır. Bebeğiniz büyüdükçe hareketleri ve tavırları değişiklik gösterir. Bununla birlikte bebeğinizin beslenmesinin içeriği de önemlidir. Beslenme, bebeklerde gelişimsel açıdan oldukça büyük bir rol oynar. Bu yazımızda 8 aylık bebek beslenmesi ve gelişimini sizler için yazdık. 

8 Aylık Bebek Kilosu ve Boyu

8 aylık bir bebek için ortalama ağırlık, kızlar için 8 kilo, erkekler için ise ortalama 8,8 kilodur. Ortalama boy ölçüleri ise kızlar için 68,5 cm, erkekler için ise 70 cm’dir.  

Tabii ki, boy ve kilo sağlıklı bebekler arasında büyük ölçüde değişebilir. Bu nedenle bebeğiniz sağlıklı bir oranda büyüyorsa ve bebeğinizin doktoru herhangi bir sorun görmüyorsa bebeğinizin gelişimi normal olarak kabul edilir. 

Beş duyu

Bebeğiniz bu ayda yakını uzaktan daha iyi görmekle birlikte odanın diğer ucundaki nesneleri de görebilir. 

Bebeğiniz göz küresi mesafesini ve derinliğini iyileştirebilir. Bu da bebeğinizin uzanmasını ve bir şeyleri yakalamasını kolaylaştırır.

Bebeğiniz dokunmak ve hissetmek için heyecanlı olabilir. 

8 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

Oturma: Bebeğiniz muhtemelen kendi başına oturabilir ve oyuncakları almak için eğilmeye başlar.

Hareket ve kanal açma: Bebeğiniz oturduktan sonra diz çökerken yuvarlanma, çömelme, burulma ve sallanma aşamalarına da geçer. Bütün bunlar bebeğinizin emeklemeye hazırlandığının göstergesidir. 

Emeklemeye hazırlanma: Emeklemeyen bazı 8 aylık bebekler, gitmek istedikleri yere ulaşmak için yuvarlanır, sürünür ya da atlar. Ancak 8 aylık bebeğiniz emeklemiyorsa, hala normal aralıktadır; bazı bebekler 10 aya yakın emekler. Bazı bebekler ise emeklemeyi tamamen atlar ve doğruca yürümeye başlar.

8 Aylık Bebek Beslemesi Nasıl Olmalıdır?

Bebeğiniz katı yiyecekler yediğine ve hala formül veya anne sütü içtiğine göre, ne kadar tüketmesi gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşayabilirsiniz.

Şöyle düşünün; bebeğinizin günde 750 ile 900 kaloriye ihtiyacı vardır. Bunların dört yüz ila 500’ü anne sütünden veya formül mamadan gelmelidir. Bu nedenle yemeğe emzirme veya bir şişe mama ile başlayın. Ardından bebeğinize sağlıklı yağ, karbonhidrat ve protein dengesine sahip bir yemek verin. 

Sekiz aylıkken, bebeğinizin menüsüne yumuşak sofra yiyecekleri ve farklı dokulara sahip parmak yiyecekleri eklemek isteyebilirsiniz. Bununla birlikte bebeğinizi yemek için aileye masasına oturtmanız bebeğinizin iyi beslenme alışkanlıkları kazanması açısından yararlı olacaktır.

Sekiz ay, bebeğinize bir damlatmaz bardak vermek için iyi bir zamandır. İlk başta, bir bardaktan daha çok bir oyuncak gibi görünebilir, ancak çocuğunuza bardağı erkenden tanıtmanız iyi olur. 

8 aylık bir bebek ne kadar yemeli?

Bebeğiniz 8 aylık olunca günde 3 ana öğün beslenmesi gerekir. Ana öğünün yanı sıra 1-3 ara öğün de olması gerekir. Bebeğinizi 3-4 saatte bir beslemeniz gerekir. 

8 Aylık Bir Bebek Ne Yemeli?

Sekiz aylık bebeğiniz için aşağıdaki gıdalar iyi bir alternatif sayılmaktadır: 

  • Elmalar,
  • Avokado,
  • Arpa,
  • Havuç,
  • Çedar peyniri,
  • Yumurta sarısı,
  • Kinoa,
  • Mango,
  • Makarna,
  • Kabak,
  • Pirinç,
  • Tatlı patatesler,
  • Soya peyniri,
  • Hindi,
  • Kabak.

Bebeğinize bu yiyecekleri lezzetli ve eğlenceli hale getirerek sunabilirsiniz. Bebeğinizin masada sizinle birlikte yemeğe oturması, iyi beslenme alışkanlıkları kazanması bakımından önemlidir. 

Bebeğinizi bu süreçte, bebeğinize uygun bir bardakla tanıştırabilirsiniz. 

Bebeğinize, güveli malzemeler verin; tahta kaşıklar, ilgi çekici tabaklar gibi.

Bebeğinize parmak gıdalar verirken çok küçük parçalar halinde yumuşak parmak gıdaları verin.

Sekiz aylık bir bebek ne kadar uyumalıdır?

Sekiz aylık bir çocuğun her gün toplam yaklaşık 15 saat uyuması normaldir. Bunun yaklaşık 11 saati gece olmalıdır. Bebeğiniz muhtemelen geceleri uyanır, ancak daha uzun süre uyur. Hatta bazı bebekler 8. ayda tam 10 ila 12 saat gece boyunca uyurlar.